Fulltime Juggler!

Veeleisendheid, perfectionisme, de lat te hoog leggen, moeite hebben met balans vinden. Name it… I got it.

En welke moeder niet, denk ik wel eens als ik collega’s, familie of vrienden spreek. In de huidige maatschappij lijkt de vrouw zo goed geëmancipeerd te zijn geraakt. Ja ik zeg niet voor niets lijkt, want we werken tegenwoordig ook, hebben meer rechten gekregen en zijn flink op weg naar gelijkheid ten opzichte van de man, of toch niet?

Want er wordt ook nog steeds van de vrouw verwacht dat zij het huishouden runt, voor de kinderen zorgt, een gezonde maaltijd kookt, de was gestreken klaar legt, de bammetjes voor werk en school smeert, iedereen zijn agenda uit haar hoofd weet, zorgt dat er cadeautjes in huis zijn als er naar een verjaardag moet worden gegaan en ga zo maar door. Hoewel ik het ergens allemaal prima en ook heel leuk vind om te doen en het zelfs ergens ook wel het liefste allemaal zelf, op mijn eigen manier. Merk ik dat het ook verdomde veel is en het mij vorig jaar te veel werd en ik met burn out lachten te maken kreeg. Inmiddels is er super veel verandert en gaat het heel veel beter met mij maar nog steeds ervaar ik moeite met balans en dan vooral het behouden ervan. Wanneer ik uit balans ben heb ik weinig geduld met de kids, alle drie moeten ze het dan wel eens een beetje ontgelden en ook Jermaine krijgt er dan van langs, “wanneer ga jij verdomme nou eens uit jezelf die stofzuiger pakken” zeg ik dan… ;). Terwijl ook hij snoei hard werkt en met heel veel dingen mee helpt, hij is net zo goed een fulltime juggler, maar toch:P!

Eerst dacht ik dat dit was ontstaan door het moeder worden, een tweeling, allemaal extra druk, zoveel veranderingen! Maar toen ik over het schrijven van deze blog nadacht besefte ik me dat ik dit altijd al heb gehad. Echter is het wel vele malen erger geworden en voel ik me extra schuldig tegenover mijn kinderen als ik een balletje met betrekking tot hen of het huishouden laat stuiteren. Voor ik moeder was zat het simpelweg in een ander jasje.

Hoewel ik mijzelf vorig jaar een heel groot cadeau heb gedaan met het coachingstraject bij Marije van Mompoint en daar alle sleutels naar balans die op dat moment haalbaar en nodig waren heb mogen ontvangen! Ben ik er eigenlijk nog steeds niet achter hoe het consequent op te lossen, hoe die balans te behouden. Dus als je dacht dat de gouden tip in deze blog zou komen, moet ik je helaas teleurstellen. Eigenlijk denk ik ook dat het antwoord misschien complexer is dan soms wordt gedacht…Er worden immers hele films gemaakt over het jongleren als moeder, vrouw, vriendin, luizenmoeder en carrière tijger. Neem bijvoorbeeld I don’t know how she does it, waarin Sarah Jessica Parker in de hoofdrol als fulltime juggler schittert (nog niet gezien? Filmtip! Netflix heeft ook net een serie Working Moms gemaakt, kijkt iemand die al?).

Wat ik wél weet, is hetgeen ook de boodschap van deze film is: At the end of the day is er niets zo belangrijk als je relatie/huwelijk, je kinderen en je gezin. Tijd met je dierbaren is onbetaalbaar, het moment samen beleven en daar kostbare herinneringen aan over houden, DAT is waar het uiteindelijk om gaat. En dan kom ik terwijl ik dit schrijf toch ook bij de gouden tip.. Haha, hoe stom! Want ik schrijf het letterlijk op en besef mijzelf dat dit ook altijd is waar ik weer van oplaat, waar ik thuis kom, mijn rust in vind en vervolgens de balans weer ervaar en weer door kan..
Vaak is dit met mijn gezin, mijn kids of met vriendinnen maar ook met mijn business, waar ik soms even vol mee in het moment moet en wil zijn om weer balans te vinden. Uiteraard blijft prioriteren en lak hebben aan wat anderen van je vinden ook een belangrijke tip, de people pleaser in mijn heeft hier de grootste moeite mee but I learned the hard way… Ik kan nou eenmaal niet alles doen en aan iedereen zijn verwachtingen van mij voldoen. Sommige mensen zullen dit begrijpen en anderen niet maar op dit moment zijn mijn gezin, mijn bedrijven en ik zelf mijn prioriteiten en de rest komt allemaal pas daarna…En daardoor is het goed te doen. Want hoewel ik zelf de balans lang niet altijd ervaar en hij er ook zeker niet altijd is. We doen het zo slecht nog niet:P, maar we doen ook zeker niet alles, keuzes keuzes keuzes!

En ik vertel jullie nu heus niets nieuws, want ik denk of weet bijna zeker dat iedere vrouw die dit leest, het herkent. En het waarschijnlijk met mij eens is met dat het daar uiteindelijk omgaat…
Maar toch, toch laten we ons ook allemaal verleiden door mooie plaatjes op onder andere Instagram en blogs door te denken dat een andere vrouw achter die plaatjes soepeltjes jongleert en altijd alle ballen met gemak in de lucht houdt (of dit nou hoog of laag is or hoe je het ook wilt zien/benoemen).

Nou bij deze, hier thuis is niets dus minder waar. Hier lijkt de Instagram waarschijnlijk ook net iets te perfect, maar in real life stuiteren of sneuvelen er met enige regelmaat genoeg ballen. En misschien maar goed ook, want het maakt mij altijd wel weer eventjes bewust van waar het echt om gaat.

Dus is het antwoord dan toch simpel, en moeten we vooral genieten in het hier en nu? Want gisteren is immers geweest en morgen komt morgen pas…

Leave a comment